SKŁADNIKI CIASTO BISZKOPTOWE:
5 białek
1 szklanka cukru
5 żółtek
½ szklanki mąki tortowej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
SKŁADNIKI CIASTO PÓŁKRUCHE
3 ½ szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
3 łyżki rozpuszczonego miodu
2 jajka
3 łyżki śmietany lub mleka
½ kostki margaryny Palma z murzynkiem
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
SKŁADNIKI KREM
½ l mleka
1 cukier waniliowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki tortowej
1 cukier waniliowy
1 kostka margaryny Palma z murzynkiem
PRZYGOTOWANIE:
Białka i cukier ubić na sztywno, do ubitych dodać żółtka i delikatnie mieszając mąkę ( przygotowane mąki mieszamy razem z proszkiem i przesiewamy przez sito aby je napowietrzyć).
Następnie dodajemy do ubitych jaj powoli mieszając łyżką.
Ciasto wylewamy na wcześniej przygotowaną formę – wyłożoną folią aluminiową i posmarowaną olejem .
Piec w temp. 180 – 200 °C , ok. 40 – 50 min.
WYKONANIE CIASTO PÓŁKRUCHE
Z wymienionych składników przygotować ciasto, zagniatając go na stolnicy. Podzielić go na 2 równe części i upiec dwa cienkie placki.
Piec w temp. 180 – 200 °C , ok. 20 min.
WYKONANIE KREM
Z podanych składników ugotować budyń. Do ciepłego budyniu dodać margarynę i ciągle mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia.
Ciasto przekładamy kremem na ciepło, delikatnie dociskając poszczególne warstwy ciast.
Do krojenia przystępujemy następnego dnia.
PRZEŁOŻENIE CIASTA:
1. ciasto półkruche 2. krem 3. biszkopt 4. krem 5. ciasto półkruche 6. polewa
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz