sobota, 14 kwietnia 2012

CIASTO TORTOWE Z KREMEM



Składniki:


SKŁADNIKI CIASTO BISZKOPTOWE:


 5 białek 
 1 szklanka cukru 
 5 żółtek 
 ½ szklanki mąki tortowej 
 ½ szklanki mąki ziemniaczanej 
 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
 
 SKŁADNIKI CIASTO PÓŁKRUCHE 


 3 ½ szklanki mąki 
 1 szklanka cukru
 1 cukier waniliowy
 3 łyżki rozpuszczonego miodu
 2 jajka 
 3 łyżki śmietany lub mleka
 ½ kostki margaryny Palma z murzynkiem
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 1 łyżeczka sody
 
 SKŁADNIKI KREM 


 ½ l mleka 
 1 cukier waniliowy
 2 łyżki mąki ziemniaczanej
 1 łyżka mąki tortowej
 1 cukier waniliowy
 1 kostka margaryny Palma z murzynkiem



PRZYGOTOWANIE:


       Białka i cukier ubić na sztywno, do ubitych dodać żółtka i delikatnie mieszając mąkę ( przygotowane mąki mieszamy razem z proszkiem i przesiewamy przez sito aby je napowietrzyć).
        Następnie dodajemy do ubitych jaj powoli mieszając łyżką. 
Ciasto wylewamy na wcześniej przygotowaną formę – wyłożoną folią aluminiową i posmarowaną olejem . 
       Piec w temp. 180 – 200 °C , ok. 40 – 50 min. 


WYKONANIE CIASTO PÓŁKRUCHE
        Z wymienionych składników przygotować ciasto, zagniatając go na stolnicy. Podzielić go na 2 równe części i upiec dwa cienkie placki. 
        Piec w temp. 180 – 200 °C , ok. 20 min. 


WYKONANIE KREM 
       Z podanych składników ugotować budyń. Do ciepłego budyniu dodać margarynę i ciągle mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia. 
       Ciasto przekładamy kremem na ciepło, delikatnie dociskając poszczególne warstwy ciast. 
Do krojenia przystępujemy następnego dnia. 


PRZEŁOŻENIE CIASTA: 
        1. ciasto półkruche 2. krem 3. biszkopt 4. krem 5. ciasto półkruche 6. polewa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz