środa, 18 kwietnia 2012

DIETA dla 40 - latek


Z upływem lat znika powoli masa mięśniowa i pojawia się coraz więcej fałdek tłuszczu. Dają o sobie znać zmiany hormonalne i wolniejsza przemiana materii. W tym czasie niestety musisz zrezygnować z tłuszczu i słodyczy, wprowadzić do swojego jadłospisu więcej rozmaitych warzyw. 


Po 40-stce zmniejsza się poziom hormonów, nasilają się zmiany miażdżycowe wynikające ze zmniejszenia stężenia „dobrego” cholesterolu. Kłopoty te mogą być łagodzone przez fitohormony zawarte w produktach roślinnych, głównie w warzywach strączkowych - soczewica.


Powinno sie jeść:


- chudy drób 
- ryby morskie oraz słodkowodne
- warzywa - poprawiają perystaltykę jelit
- nabiał, mleko i jego przetwory (kefir, jogurt, twaróg, ser) raz dziennie
- dużo pij przez cały dzień: wodę, słabą herbatę i kawę bez dodatków.
- pierwsze śniadanie - najlepiej z nabiałem czy chudą wędliną. 
- wskazany ruch na swiezym powietrzu
- oczyszczone marchewki i łodygi selera. Zapełnią żołądek, oszukają apetyt.
- na obiad - pieczone piersi z kurczaka albo cielęciny, ryż, wszelkie sałatki
- na kolacje - Sałatki jarzynowe



DIETA
Dzień pierwszy
Śniadanie:
- 10 dag chudego twarogu,- Rzodkiewki i szczypiorek,- 3 łyżki jogurtu.
Drugie śniadanie:
- 1 pomidor
Obiad:
- 15 dag pieczonej piersi z kurczaka albo cielęciny,- 2 łyżki ryżu,- Zielona sałata z sosem winegret.
Kolacja:
- .Sałatka jarzynowa
Dzień drugi
Śniadanie:
- 3 łyżki muesli ze szklanką mleka 0,5% tłuszczu,- Kromka chrupkiego chleba cienko posmarowanego masłem,- 2 plasterki szynki drobiowej,- 1 ogórek.
Drugie śniadanie:
- 1 jabłko.
Obiad:
- Filiżanka bulionu z kurczaka z łyżką makaronu,- Kalafior z sosem z papryki i razowym tostem
         
Przepis – 1 kalafior, 1/2 strąka papryki, 1 cebulka, sól, biały pieprz, 1 łyżeczka oleju – Kalafior oczyścić, umyć, dokładnie osączyć, ugotować; paprykę i cebulę posiekać, wrzucić na rozgrzany olej, poddusić; polać odcedzony kalafior, posypać posiekaną zieleniną.
Kolacja:
- Sałatka jarzynowa z 10 dag pieczonej piersi z kurczaka z warzywami,- 1 mandarynka.
Dzień trzeci
Śniadanie:
- Budyń na chudym mleku z truskawkami świeżymi lub mrożonymi.
Drugie śniadanie- Kromka chrupkiego pieczywa z plasterkiem żółtego sera,- 1 pomidor.
Obiad:
- Gotowane mięso z piersi kurczaka (15 dag) z warzywami.
       
Przepis – 15 dag mięsa z piersi kurczaka, pęczek włoszczyzny, brukselka, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki masła – Włoszczyznę oczyścić, dokładnie umyć, osączyć, rozdrobnić; warzywa włożyć do garnka, ugotować w małej ilości wody, a kiedy będą miękkie, wyjąć, osączyć; do wywaru włożyć umyte i osuszone mięso, ugotować, wyjąć na talerz, obłożyć warzywami; na wierzchu położyć kawałek masła. – 1 szklanka soku z buraka i jabłek rozcieńczonego wodą mineralną.
Kolacja:
- Pieczone jabłko bez dodatków.
Dzień czwarty
Śniadanie:
- Jajecznica z 2 białek i 1 żółtka,- Kromka pełnoziarnistego chleba.
Drugie śniadanie:
- Kubek odtłuszczonego jogurtu naturalnego.
Obiad:
- Ryba ze szpinakiem
       
Przepis – 20 dag ryby (dorsz, tołpyga, mintaj), garść liści świeżego szpinaku, sól, 1/2 strąka papryki, łyżeczka oleju, 1/2 cytryny – Rybę umyć, posolić, skropić sokiem z cytryny; szpinak umyć, wrzucić na 5 minut na osolony wrzątek, odcedzić, skropić sokiem z cytryny zmieszanym z olejem; rybę ugotować na parze, położyć na szpinaku, posypać kawałkami papryki.
- 1 ziemniak,- 1 jabłko.
Kolacja:
- Sałatka jarzynowa z majonezem light.
Dzień piąty
Śniadanie:
- 3 łyżki płatków owsianych,- 1 szklanka odtłuszczonego mleka 0,5%.
Drugie śniadanie:
- Pomidor lub kilka rzodkiewek.
Obiad:
- Zupa jarzynowa z ziemniakiem,
- Gołąbki z mięsem z indyka i warzywami.
     
Przepis – 3 liście kapusty, 10 dag mielonego mięsa z indyka, 1 łyżka ryżu, 1 cebulka, rzodkiewki, koperek, jogurt, sól, pieprz – Ryż ugotować na sypko, ostudzić; cebulkę obrać, posiekać, wymieszać z ryżem; połączyć z mielonym mięsem, przyprawić do smaku solą i pieprzem; liście kapusty zalać wrzątkiem, po upływie 3 minut osączyć; rozłożyć na deseczce, napełnić przygotowanym farszem, zawinąć; ugotować w osolonym wrzątku (ok. 15-20 min); wyjąć, udekorować koperkiem i pokrojonymi w krążki rzodkiewkami; do jogurtu dodać kilka łyżek wywaru, w którym gotowały się gołąbki, przyprawić, sosem polać gołąbki.
Kolacja:
- 2 plasterki chudej wędliny, np. polędwicy lub szynki drobiowej,- 1 kromka chrupkiego pełnoziarnistego chleba,- Pół ogórka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz