wtorek, 8 maja 2012

Babeczki orzechowe




Składniki:
4 jajka 
½ szklanki startych orzechów włoskich (ok. 6 dag) 
4 łyżki mąki pszennej 
2 łyżki mąki kukurydzianej 
½ łyżeczki proszku do pieczenia 
kilka kropel soku z cytryny 
skórka z cytryny

WYKONANIE:

- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. 
Dodać żółtka i dalej ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. 
Orzechy włoskie (starte na tarce o dużych oczkach) wymieszać z mąką pszenną, mąką kukurydzianą i proszkiem do pieczenia. 
Dodać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać kilka kropli soku z cytryny i startą na tarce skórkę z cytryny. 
Ponownie razem wymieszać.
- Gotowym ciastem napełniać foremki na babeczki (foremki z kominkiem). 
Zwykłe foremki należy dokładnie posmarować tłuszczem, aby babeczki po upieczeniu ładnie wyszły z formy.
Formę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25 minut w temperaturze 180 °C.
Z podanych składników wyjdzie około 12 dietetycznych babeczek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz