Składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego (2x275 g)
16 plastrów ananasa z puszki
10 dag wiśni
jajko do smarowania
cukier kryształ do dekoracji
16 plastrów ananasa z puszki
10 dag wiśni
jajko do smarowania
cukier kryształ do dekoracji
WYKONANIE:
- Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić w kwadraty (jedno ciasto na 8 części).
Plastry ananasa wyjąć z zalewy i dokładnie osączyć. Wiśnie umyć, wysuszyć i wydrylować pestki. Surowe jajko rozmieszać widelcem.
- Na każdy kwadrat ciasta położyć plasterek ananasa. Rogi kwadratu zawinąć i złączyć w środku ananasa. Całość posmarować surowym jajkiem. Do środka ananasa, na sklejone ciasto francuskie położyć wiśnię i posypać cukrem kryształem.
- Tak przygotowane ciasteczka włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (lub papierem, na którym było ciasto francuskie). Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 180 °C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz