wtorek, 8 maja 2012

Fale Dunaju



Składniki:
Ciasto: 
25 dag margaryny 
1 szklanka cukru pudru 
6 jajek (dużych) 
30 dag mąki pszennej 
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 
2 łyżki mleka 
2 płaskie łyżki kakao do ciasta 

Dodatkowo: 
ok. 40 dag wiśni (z nalewki, z kompotu) 

krem: 
500 ml mleka 
1 budyń waniliowy z cukrem 
2 łyżki mąki krupczatki 
4-5 łyżek cukru 
2 pełne łyżeczki żelatyny 
3 łyżki mleka 
400 ml śmietany 30% 

Polewa: 
10 dag gorzkiej czekolady (1 tabliczka) 
5-6 łyżek śmietany 30%

WYKONANIE:

 -   Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. 
Dalej ucierając dodawać na zmianę żółtka i mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem. 
Na koniec dodać mleko, wymieszać i podzielić ciasto na dwie części.
-    Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
 ¾ piany z białek dodać do jednej części ciasta i razem wymieszać. 
Prostokątną formą o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wyłożyć jasne ciasto. 
Pozostałą pianę z białek (¼) i kakao do ciast dodać do drugiej części ciasta, razem wymieszać i rozłożyć na jasnym cieście.
-  Wiśnie bez pestek dobrze osączyć, ułożyć na cieście, delikatnie je wciskając w ciasto. Całość włożyć do nagranego piekarnika. Piec przez około 45 minut w temperaturze 160-180 °C.
-  W jednej szklance mleka wymieszać budyń waniliowy, mąkę krupczatkę i cukier. 
Drugą szklankę mleka zagotować, a następnie do gotującego się mleka wlać rozmieszany budyń. 
Całość gotować chwilkę na małym ogniu cały czas mieszając. 
3 łyżki mleka podgrzać i rozmieszać w nim dokładnie żelatynę. 
Następnie wlać do gorącego budyniu, razem wymieszać i zostawić do ostudzenia.
 -    Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. 
Następnie dodać do niej ostudzony budyń i dalej miksować, aby masa się połączyła. 
Na upieczone i ostudzone ciasto wyłożyć lekki krem, wyrównać i włożyć do lodówki na około 30 minut.
 -  Gorzką czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. 
Następnie dodać śmietanę i razem wymieszać, aby składniki się połączyły. 
Gotową polewę rozłożyć na kremie i delikatnie rozsmarować. 
Ciasto włożyć do lodówki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz