Składniki:
Ciasto:
25 dag margaryny
1 szklanka cukru pudru
6 jajek (dużych)
30 dag mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki mleka
2 płaskie łyżki kakao do ciasta
25 dag margaryny
1 szklanka cukru pudru
6 jajek (dużych)
30 dag mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki mleka
2 płaskie łyżki kakao do ciasta
Dodatkowo:
ok. 40 dag wiśni (z nalewki, z kompotu)
krem:
500 ml mleka
1 budyń waniliowy z cukrem
2 łyżki mąki krupczatki
4-5 łyżek cukru
2 pełne łyżeczki żelatyny
3 łyżki mleka
400 ml śmietany 30%
500 ml mleka
1 budyń waniliowy z cukrem
2 łyżki mąki krupczatki
4-5 łyżek cukru
2 pełne łyżeczki żelatyny
3 łyżki mleka
400 ml śmietany 30%
Polewa:
10 dag gorzkiej czekolady (1 tabliczka)
5-6 łyżek śmietany 30%
10 dag gorzkiej czekolady (1 tabliczka)
5-6 łyżek śmietany 30%
WYKONANIE:
- Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę.
Dalej ucierając dodawać na zmianę żółtka i mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem.
Na koniec dodać mleko, wymieszać i podzielić ciasto na dwie części.
- Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
¾ piany z białek dodać do jednej części ciasta i razem wymieszać.
Prostokątną formą o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wyłożyć jasne ciasto.
Pozostałą pianę z białek (¼) i kakao do ciast dodać do drugiej części ciasta, razem wymieszać i rozłożyć na jasnym cieście.
- Wiśnie bez pestek dobrze osączyć, ułożyć na cieście, delikatnie je wciskając w ciasto. Całość włożyć do nagranego piekarnika. Piec przez około 45 minut w temperaturze 160-180 °C.
- W jednej szklance mleka wymieszać budyń waniliowy, mąkę krupczatkę i cukier.
Drugą szklankę mleka zagotować, a następnie do gotującego się mleka wlać rozmieszany budyń.
Całość gotować chwilkę na małym ogniu cały czas mieszając.
3 łyżki mleka podgrzać i rozmieszać w nim dokładnie żelatynę.
Następnie wlać do gorącego budyniu, razem wymieszać i zostawić do ostudzenia.
- Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno.
Następnie dodać do niej ostudzony budyń i dalej miksować, aby masa się połączyła.
Na upieczone i ostudzone ciasto wyłożyć lekki krem, wyrównać i włożyć do lodówki na około 30 minut.
- Gorzką czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
Następnie dodać śmietanę i razem wymieszać, aby składniki się połączyły.
Gotową polewę rozłożyć na kremie i delikatnie rozsmarować.
Ciasto włożyć do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz