Składniki:
Kruche ciasto:
1 ½ szklanki mąki pszennej
1 ½ szklanki mąki krupczatki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
6 żółtek
30 dag masła
Dodatkowo:
1 ½ łyżki kawy zbożowej np. Inka
starta skórka z 1 cytryny
2 łyżki bułki tartej
Masa jagodowa:
50 dag jagód
1 budyń malinowy
Piana:
6 białek
1 ½ szklanki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki soku z cytryny
1 ½ szklanki mąki pszennej
1 ½ szklanki mąki krupczatki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
6 żółtek
30 dag masła
Dodatkowo:
1 ½ łyżki kawy zbożowej np. Inka
starta skórka z 1 cytryny
2 łyżki bułki tartej
Masa jagodowa:
50 dag jagód
1 budyń malinowy
Piana:
6 białek
1 ½ szklanki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki soku z cytryny
WYKONANIE:
- Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę i proszek do pieczenia. Dodać żółtka i masło. Razem wymieszać, zagnieść ciasto i podzielić na połowę.
Jedną część kruchego ciasta (½) zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na około 60 minut.
Pozostałe ciasto podzielić na połowę. I tak, do jednej części ciasta (¼) dodać kawę zbożową i zagnieść, a do drugiej części ciasta (¼) dodać startą na tarce o małych oczkach skórkę z cytryny i zagnieść.
Każde ciasto zawinąć osobno w folię aluminiową i włożyć do lodówki na około 60 minut.
- Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie rozłożyć w niej połowę kruchego ciasta (bez dodatków). Nakłuć widelcem i posypać bułką tartą.
Jagody obrać, opłukać i osuszyć. Dodać budyń malinowy w proszku, razem wymieszać i wyłożyć na surowe kruche ciasto. Na jagody zetrzeć kruche ciasto z dodatkiem kawy zbożowej.
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Delikatnie wymieszać i gotową pianę wyłożyć na surowe kruche ciasto z dodatkiem kawy zbożowej. Następnie na pianę zetrzeć kruche ciasto z dodatkiem skórki z cytryny.
- Całość włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 55 minut w temperaturze 180 °C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz