wtorek, 8 maja 2012

Kruche ciasto z jagodami


Składniki:
Kruche ciasto: 
1 ½ szklanki mąki pszennej 
1 ½ szklanki mąki krupczatki 
3 łyżeczki proszku do pieczenia 
6 żółtek 
30 dag masła 
Dodatkowo: 
1 ½ łyżki kawy zbożowej np. Inka 
starta skórka z 1 cytryny 
2 łyżki bułki tartej 
Masa jagodowa: 
50 dag jagód 
1 budyń malinowy 
Piana: 
6 białek 
1 ½ szklanki cukru 
3 łyżki mąki ziemniaczanej 
2 łyżki soku z cytryny
WYKONANIE:

- Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę i proszek do pieczenia. Dodać żółtka i masło. Razem wymieszać, zagnieść ciasto i podzielić na połowę. 
Jedną część kruchego ciasta (½) zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na około 60 minut. 
Pozostałe ciasto podzielić na połowę. I tak, do jednej części ciasta (¼) dodać kawę zbożową i zagnieść, a do drugiej części ciasta (¼) dodać startą na tarce o małych oczkach skórkę z cytryny i zagnieść. 
Każde ciasto zawinąć osobno w folię aluminiową i włożyć do lodówki na około 60 minut.
- Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie rozłożyć w niej połowę kruchego ciasta (bez dodatków). Nakłuć widelcem i posypać bułką tartą.
Jagody obrać, opłukać i osuszyć. Dodać budyń malinowy w proszku, razem wymieszać i wyłożyć na surowe kruche ciasto. Na jagody zetrzeć kruche ciasto z dodatkiem kawy zbożowej.
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Delikatnie wymieszać i gotową pianę wyłożyć na surowe kruche ciasto z dodatkiem kawy zbożowej. Następnie na pianę zetrzeć kruche ciasto z dodatkiem skórki z cytryny.
- Całość włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 55 minut w temperaturze 180 °C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz