wtorek, 8 maja 2012

Serowe pączki


Składniki:
Ciasto: 
½ kg sera 
4 jajka 
2 szklanki mąki tortowej 
5 łyżek śmietany 18% 
5 łyżek cukru 
cukier waniliowy 
aromat waniliowy 
otarta skórka z 2 pomarańczy 
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 
25 ml spirytusu 
WYKONANIE:
- Ser zmielić. 
Do sera dodać jajka, mąkę tortową, śmietanę, cukier, cukier waniliowy, aromat waniliowy, otartą skórkę z pomarańczy i sodę oczyszczoną. 
Na koniec dodać spirytus i wszystko dokładnie wymieszać.
- Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, przed każdym formowaniem pączka, należy moczyć ręce w wodzie, dzięki czemu ciasto nie będzie kleić się do ręki. 
Uformowany pączek od razu wrzucać do gorącego tłuszczu i smażyć na złoty kolor. 
Usmażone pączki wykładać na ręcznik papierowy. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz