Składniki:
Ciasto:
½ kg sera
4 jajka
2 szklanki mąki tortowej
5 łyżek śmietany 18%
5 łyżek cukru
cukier waniliowy
aromat waniliowy
otarta skórka z 2 pomarańczy
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
25 ml spirytusu
½ kg sera
4 jajka
2 szklanki mąki tortowej
5 łyżek śmietany 18%
5 łyżek cukru
cukier waniliowy
aromat waniliowy
otarta skórka z 2 pomarańczy
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
25 ml spirytusu
WYKONANIE:
- Ser zmielić.
Do sera dodać jajka, mąkę tortową, śmietanę, cukier, cukier waniliowy, aromat waniliowy, otartą skórkę z pomarańczy i sodę oczyszczoną.
Na koniec dodać spirytus i wszystko dokładnie wymieszać.
- Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, przed każdym formowaniem pączka, należy moczyć ręce w wodzie, dzięki czemu ciasto nie będzie kleić się do ręki.
Uformowany pączek od razu wrzucać do gorącego tłuszczu i smażyć na złoty kolor.
Usmażone pączki wykładać na ręcznik papierowy. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz