środa, 18 kwietnia 2012

Dieta owocowa


Dieta owocowa jest to dieta, która nie nadaje się do stałego stosowania, przy długim jej stosowaniu może dojść do zaniku mięśni. Należy do diet wegańskich. Jest ona skuteczną dietą o ile stosujesz ją zgodnie ze wskazówkami i co lepsze jest bardzo smaczna. 
Głównym zadaniem diety owocowej jest oczyszczenie naszego organizmu z toksyn i różnych trucizn jakie dostarczamy w pożywieniu każdego dnia. Dzięki tego rodzaju diecie twoja cera będzie wyglądała pięknie, zdrowo, ponieważ dzięki owocom toksyny zostaną usunięte. Aby osiągnąć pożądany efekt ważne jest zastosowanie kilku zasad diety owocowej. 
Po pierwsze owoce należy jeść ze skórką np. jabłka, gruszki, śliwki, morele i brzoskwinie -  przyspieszamy  naszą przemianę materii. 
 Owoce, których skórka nie jest jadalna obieramy cienko np. melon, kiwi. Cytrusy jemy razem z błonkami, które zawierają sporo błonnika. 
Owoce sezonowe najlepiej jest zamrozić, bo to najlepszy sposób, by przechować je bez utraty wartości odżywczych i witamin.
Dieta powinna trwać 30 dni, ale na początek powinnaś założyć sobie krótki okres jej trwania - okres tygodnia lub dwóch tygodni. 
 Menu podczas diety owocowej
Najpóźniej o 18.00 należy zjeść małą porcję  chudego mięsa np. z kurczaka skropioną odrobiną soku z cytryny. Jest to potrzebne, ponieważ mieszanka witaminy C i białka pobudza hormon spalający tłuszcze w organizmie, jest on produkowany jedynie w nocy.
Śniadanie
40 dag owoców - np. winogrona. Do tego 1-2 filiżanki herbatki z rozmarynu.
Potem co 2 godziny liczac od 10.00 do 18.00
- 1 kiwi i 1 pomarańcza / 10,00 /
- 2 gruszki (ok. 20 dag) i 20 dag moreli./ 12.00 /
- Banan, 10-15 dag śliwek i pół grejpfruta różowego / 14.00 /
- kawałek (40 dag) melona / 16.00 /
- Śliwki (ok. 20 dag) lub 2 morele (15 dag), a także jedno kiwi / 18.00 /
Przed snem
1 jabłko (zjedzone powoli, to działa odprężająco i pomaga w zaśnięciu), herbatka z melisy

DIETA dla 40 - latek


Z upływem lat znika powoli masa mięśniowa i pojawia się coraz więcej fałdek tłuszczu. Dają o sobie znać zmiany hormonalne i wolniejsza przemiana materii. W tym czasie niestety musisz zrezygnować z tłuszczu i słodyczy, wprowadzić do swojego jadłospisu więcej rozmaitych warzyw. 


Po 40-stce zmniejsza się poziom hormonów, nasilają się zmiany miażdżycowe wynikające ze zmniejszenia stężenia „dobrego” cholesterolu. Kłopoty te mogą być łagodzone przez fitohormony zawarte w produktach roślinnych, głównie w warzywach strączkowych - soczewica.


Powinno sie jeść:


- chudy drób 
- ryby morskie oraz słodkowodne
- warzywa - poprawiają perystaltykę jelit
- nabiał, mleko i jego przetwory (kefir, jogurt, twaróg, ser) raz dziennie
- dużo pij przez cały dzień: wodę, słabą herbatę i kawę bez dodatków.
- pierwsze śniadanie - najlepiej z nabiałem czy chudą wędliną. 
- wskazany ruch na swiezym powietrzu
- oczyszczone marchewki i łodygi selera. Zapełnią żołądek, oszukają apetyt.
- na obiad - pieczone piersi z kurczaka albo cielęciny, ryż, wszelkie sałatki
- na kolacje - Sałatki jarzynowe



DIETA
Dzień pierwszy
Śniadanie:
- 10 dag chudego twarogu,- Rzodkiewki i szczypiorek,- 3 łyżki jogurtu.
Drugie śniadanie:
- 1 pomidor
Obiad:
- 15 dag pieczonej piersi z kurczaka albo cielęciny,- 2 łyżki ryżu,- Zielona sałata z sosem winegret.
Kolacja:
- .Sałatka jarzynowa
Dzień drugi
Śniadanie:
- 3 łyżki muesli ze szklanką mleka 0,5% tłuszczu,- Kromka chrupkiego chleba cienko posmarowanego masłem,- 2 plasterki szynki drobiowej,- 1 ogórek.
Drugie śniadanie:
- 1 jabłko.
Obiad:
- Filiżanka bulionu z kurczaka z łyżką makaronu,- Kalafior z sosem z papryki i razowym tostem
         
Przepis – 1 kalafior, 1/2 strąka papryki, 1 cebulka, sól, biały pieprz, 1 łyżeczka oleju – Kalafior oczyścić, umyć, dokładnie osączyć, ugotować; paprykę i cebulę posiekać, wrzucić na rozgrzany olej, poddusić; polać odcedzony kalafior, posypać posiekaną zieleniną.
Kolacja:
- Sałatka jarzynowa z 10 dag pieczonej piersi z kurczaka z warzywami,- 1 mandarynka.
Dzień trzeci
Śniadanie:
- Budyń na chudym mleku z truskawkami świeżymi lub mrożonymi.
Drugie śniadanie- Kromka chrupkiego pieczywa z plasterkiem żółtego sera,- 1 pomidor.
Obiad:
- Gotowane mięso z piersi kurczaka (15 dag) z warzywami.
       
Przepis – 15 dag mięsa z piersi kurczaka, pęczek włoszczyzny, brukselka, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki masła – Włoszczyznę oczyścić, dokładnie umyć, osączyć, rozdrobnić; warzywa włożyć do garnka, ugotować w małej ilości wody, a kiedy będą miękkie, wyjąć, osączyć; do wywaru włożyć umyte i osuszone mięso, ugotować, wyjąć na talerz, obłożyć warzywami; na wierzchu położyć kawałek masła. – 1 szklanka soku z buraka i jabłek rozcieńczonego wodą mineralną.
Kolacja:
- Pieczone jabłko bez dodatków.
Dzień czwarty
Śniadanie:
- Jajecznica z 2 białek i 1 żółtka,- Kromka pełnoziarnistego chleba.
Drugie śniadanie:
- Kubek odtłuszczonego jogurtu naturalnego.
Obiad:
- Ryba ze szpinakiem
       
Przepis – 20 dag ryby (dorsz, tołpyga, mintaj), garść liści świeżego szpinaku, sól, 1/2 strąka papryki, łyżeczka oleju, 1/2 cytryny – Rybę umyć, posolić, skropić sokiem z cytryny; szpinak umyć, wrzucić na 5 minut na osolony wrzątek, odcedzić, skropić sokiem z cytryny zmieszanym z olejem; rybę ugotować na parze, położyć na szpinaku, posypać kawałkami papryki.
- 1 ziemniak,- 1 jabłko.
Kolacja:
- Sałatka jarzynowa z majonezem light.
Dzień piąty
Śniadanie:
- 3 łyżki płatków owsianych,- 1 szklanka odtłuszczonego mleka 0,5%.
Drugie śniadanie:
- Pomidor lub kilka rzodkiewek.
Obiad:
- Zupa jarzynowa z ziemniakiem,
- Gołąbki z mięsem z indyka i warzywami.
     
Przepis – 3 liście kapusty, 10 dag mielonego mięsa z indyka, 1 łyżka ryżu, 1 cebulka, rzodkiewki, koperek, jogurt, sól, pieprz – Ryż ugotować na sypko, ostudzić; cebulkę obrać, posiekać, wymieszać z ryżem; połączyć z mielonym mięsem, przyprawić do smaku solą i pieprzem; liście kapusty zalać wrzątkiem, po upływie 3 minut osączyć; rozłożyć na deseczce, napełnić przygotowanym farszem, zawinąć; ugotować w osolonym wrzątku (ok. 15-20 min); wyjąć, udekorować koperkiem i pokrojonymi w krążki rzodkiewkami; do jogurtu dodać kilka łyżek wywaru, w którym gotowały się gołąbki, przyprawić, sosem polać gołąbki.
Kolacja:
- 2 plasterki chudej wędliny, np. polędwicy lub szynki drobiowej,- 1 kromka chrupkiego pełnoziarnistego chleba,- Pół ogórka.

Dieta grejpfrutowa


Podstawowym jej składnikiem jest grejpfrut, który jest źródłem witaminy C. Już połówka dostarcza więcej niż 1/2 zalecanej dziennej dawki witaminy C. 
Owoc zawiera pektynę - pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi. Grejpfruty są niskokaloryczne i niskotłuszczowe, chronia przed rakiem, ponieważ w miąższu i albedo znajdują się bioflawonoidy, które w znacznym stopniu neutralizują substancję wywołujące tą chorobę. 


Dieta grejpfrutowa może trwać nawet 14 dni a spadek masy ciała to 4 kg.
Ważną informacją, o której należy pamiętać,  jest to, że dieta zakazuje stosowania soli, 
smażenia na tłuszczu.Zaleca sie gotować na parze, grillu lub piec w piekarniku, wypijać 
dziennie 2 litry wody mineralnej.


Dzień pierwszy:


śniadanie: kawa i pół grejpfruta
II śniadanie: szklanka soku z grejpfruta bez cukru
obiad: mięso np. mielone drobiowe, pół szklanki makaronu, sos (łyżka oleju, pomidor i 
czosnek)
kolacja: 2 naleśniki z chudym białym serem


Dzień drugi:


śniadanie: szklanka soku grejpfrutowego, pół grahamki i plasterek szynki
II śniadanie: pół grejpfruta, dwa jaja na twardo, sałatka pomidorowa z sosem
obiad: befsztyk z rusztu, 2 gotowane ziemniaki, surówka z papryki konserwowej i połówki kapusty pekińskiej
kolacja: 2 kromki chleba razowego i 2 plasterki chudej szynki


Dzień trzeci:


śniadanie: szklanka mleka z płatkami owsianymi, pół banana
II śniadanie: grejpfrut, kefir
obiad: szynka drobiowa, pół szklanki ryżu, cebula duszona na odrobinie oleju
kolacja: grahamka z żółtym serem, jabłko


Dzień czwarty:


śniadanie: pieczywo ? 2 kromki chleba z plasterkami polędwicy
II śniadanie: pół grejpfruta, serek homogenizowany
obiad: mięso z indyka, 2 ugotowane ziemniaki, warzywa (cebula, marchewka, pomidor, fasolka szparagowa)
kolacja: jajko na twardo, grahamka z serem topionym


Dzień piąty:


śniadanie: jogurt light z müsli bez cukru
II śniadanie: grejpfrut
obiad: pierś z kurczaka, 2 ziemniaki, brokuły
kolacja: sałatka z piersi indyka, papryki, pomidora i majonezu (light)


Dzień szósty:


śniadanie: mleko z płatkami kukurydzianymi z miodem, pół banana
II śniadanie: jogurtu owocowego z ziarnami zbóż
obiad: pieczony dorsz, 2 szklanki ryżu, surówka dowolna
kolacja: jajka sadzone, kromka chleba razowego


Dzień siódmy:


śniadanie: pół grejpfruta, herbata
II śniadanie: kajzerka z polędwicą i sałatą
obiad: jajko sadzone na odrobinie oleju, 2 ziemniaki, 3 ogórki kiszone
kolacja: 2 grahamki, sałatka z 2 pomidorów i cebuli

wtorek, 17 kwietnia 2012

Izaura





  • SKLADNIKI:

  • CIASTO

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 kostka margaryny
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • torebka wanili
  • 4 jaja
  • 5 łyżek wody
  •  
  • MASA SEROWA

  • 50 - 70 dag sera białego
  • 4 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • pół kostki masła
  • wiórki kokosowe
  • troszkę budyniu śmietankowego w proszku
  • troszkę proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kaszy manny błyskawicznej

PRZYGOTOWANIE:
ciasto:Margarynę, cukier, kakao, wodę i cukier waniliowy gotować 5 minut. Po ostudzeniu dodać 4 żółtka i wymieszać. Odlać pół szklanki na polewę.

Do reszty dodać mąkę, proszek do pieczenia i pianę z białek. Wszystko wymieszać i wlać do formy.
 masa serowa:Zemleć ser w maszynce. Połączyć z pozostałymi składnikami, utrzeć na gładką masę, wyłożyć na ciasto. Piec 60 minut.
 

PRZESOLONE POTRAWY

Można je uratować, wkładając kilka plasterków surowych ziemniaków lub przypieczoną kromkę chleba i krótko pogotować. Można też dodać odrobinę cukru, co zneutralizuje smak. Do zbyt słonego sosu dodać trochę mleka.

PRZYPALONE POTRAWY

Garnek z przypaloną potrawą wstawić natychmiast do miski z zimną wodą, a potrawę przełożyć do czystego garnka, nie wydrapując warstwy, która przylgnęła do dna. Jeżeli przypaliło się mięso, należy skroić miejsca przypalone i dusić dalej, dodając wody, tłuszczu i nieco odpowiednich przypraw. Przypalone ziemniaki i warzywa ratuje dodanie ziół przyprawowych i świeżego masła, oczywiście po przełożeniu do nowego naczynia. Przypalone mleko można użyć do sporządzenia budyniu karmelowego lub czekoladowego, dodając szczyptę cynamonu.

JAK PRZECHOWYWAĆ ZIELONĄ SAŁATĘ ?

Zawiera prawie wszystkie witaminy; nie powinniśmy więc jej skąpić stołownikom od wczesnej wiosny (chociaż po listku drogiej nowalijki) do jesieni. Świeżą sałatę można przechowywać w lodówce nawet przez tydzień, jeżeli owiniemy ją szczelnie w folię aluminiową, zawiniemy w wilgotny papier i umieścimy w torebce foliowej na dole lodówki.

PRZECHOWYWANIE WĘDLIN

Wędlina nie straci koloru, jeżeli przekrojone miejsce posmarujemy masłem lub innym tłuszczem albo okryjemy szczelnie kawałkiem folii aluminiowej. Również pokrojona wędlina zawinięta ciasno w folię aluminiową dobrze się przechowa w lodówce, nawet przez kilka dni.

ŻELATYNA

Jest niezbędna do sporządzania galaretek słodkich oraz mięsnych i rybnych. W lecie dodatek żelatyny powinien być większy (20g na pół litra płynu, w zimie wystarczy 15g). Potrzebną ilość żelatyny zalać niewielką ilością zimnej przegotowanej wody i po pół godzinie, kiedy napęcznieje, włożyć ją do wywaru czy płynu przeznaczonego na galaretkę, silnie zagrzać, ale nie gotować. Odstawić do zastygnięcia, najlepiej, po uprzednim ostudzeniu - w lodówce, na niskiej półce.

MIĘSO

Mięsa nie należy moczyć, tylko opłukać je szybko pod bieżącą wodą. Gotując, wkładać do gorącej wody, aby szybko ścięło się białko, również dlatego obsmażamy mięso przed duszeniem. Nie nakłuwać mięsa czy drobiu w czasie pieczenia. Zrazy czy inne kawałki mięsa solić tuż przed smażeniem, bowiem wcześniej posolone wydzielają sok i stają się suche, wiórowate. Mięso należy smażyć na oleju sojowym.

JAK GOTOWAĆ KALAFIOR ?

Przed gotowaniem należy kalafior zanurzyć na pół godziny w mocno osolonej wodzie, wypłyną wówczas wszystkie robaczki ukryte między cząstkami kalafiora, jednak po wyjęciu ze słonej wody trzeba dokładnie sprawdzić, czy jeszcze coś nie zostało. Do wody, w której gotujemy kalafior, trzeba dodać sól i odrobinę cukru, a także trochę mleka, wtedy zachowa biel i łagodny smak.

JARZYNY

Po rozdrobnieniu nie powinny być już płukane ani przetrzymywane w wodzie, bo powoduje to ubytek witamin i rozpuszczalnych soli mineralnych. Natomiast przed oczyszczeniem muszą być dokładnie umyte lub wyszorowane szczotką pod bieżącą wodą, a następnie, po obraniu czy skrobaniu, szybko opłukane. Jarzyny należy obierać nierdzewnym nożykiem, a jeżeli nie chcemy poplamić rąk, robimy to w wodzie.

GOTOWANIE NA PARZE

Najlepiej robić to w szybkowarze, ale można także w zwykłych garnkach, na specjalnej wkładce z perforowanej blachy, sporządzonej tak, żeby można było regulować jej wielkość. Wkładka nie może dotykać do lustra wody, a garnek musi być szczelnie nakryty. Gotowane produkty, głównie warzywa, nie tracą różnych cennych składników mineralnych i zachowują pełne wartości smakowe.

DROŻDŻE

Należy używać tylko świeżych drożdży, o nie zmienionym kolorze i zapachu. Można je przechować w lodówce na dole, nawet 2-3 tygodnie zawinięte w pergamin, a następnie w folię aluminiową. Można też świeże drożdże ususzyć, drobno rozkruszone i rozsypane cienką warstwą na papierze, w pobliżu źródła ciepła. Wysuszone przechowywać w zamkniętym słoiku. Używać do pieczenia ciast. Potrzebują jednak co najmniej pół godziny, aby "ruszyły" po zalaniu ciepłym, słodkim mlekiem. Drożdże powinny być stosowane też jako przyprawa do zup i sosów, zawierają bowiem białko, związki mineralne, a także (ale nie tylko) witaminę B. Drożdże do picia powinny być sparzone gorącą wodą lub mlekiem, nie należy konsumować "żywych", bo wtedy pasożytują w naszym organizmie, pobierając witaminy.

BARWIENIE POTRAW

Należy to robić tylko za pomocą naturalnych barwników. Barwę brązową, w różnych odcieniach, sporządza się przede wszystkim z karmelu. Karmel uzyskuje się przez silne zrumienienie cukru, powstałą szklistą masę rozprowadza się gorącą wodą. Karmel można zlać do butelki i używać w miarę potrzeby. Karmelem barwi się zarówno potrawy słodkie, jak i sosy, ryż itd. Słodkie potrawy barwimy dodatkiem mocnego wywaru czy ekstraktem kawy, a także czekoladą czy kakao. Apetyczną "rumianą" barwę nada rosołowi kawałek łupiny cebuli.

JAK PODAWAC BUDYŃ ?

Budynie domowe są na pewno lepsze, ale bardziej kłopotliwe, więc zostańmy, przynajmniej na co dzień, przy gotowych. Należy je jednak trochę uatrakcyjnić, dodając owoce czy dżem, polewając sokiem, czy słodkim sosem. Jeżeli nie dekorujemy wierzchu, to po rozlaniu budyniu do salaterek, należy posypać go cukrem, wtedy nie utworzy się "skórka".

niedziela, 15 kwietnia 2012

Malaga



Do owoców, ciast i deserów 

slodki Tokaj



Słodkie białe wina serwujemy do:: 
jasnych kremów, 
do deserów z białej czekolady, 
ciast drożdżowych, owocowych, 
do deserów słodko-słonych czy słodko-ostrych 


Do dań z gorzkiej czekolady, korzennych, ciężkich ciast typu piernik, etc. lepsze będą czerwone słodkie wina. 


Przy doborze wina do deseru kierujemy się zasadą, że powinno być o ton słodsze od dania. Jednak jeśli chodzi o najsłodsze wina, np. tokaj eszencia albo Trockenbeerenauslese, najlepiej pić je solo. Po prostu szkoda czymkolwiek zakłócać smak tego nektaru.

Drożdżowe rogaliki z marmoladą



Skladniki:



  • Ciasto:

  • 50 g drożdży
  • ok 1 kg mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 1 szklanka podgrzanego mleka
  • 3/4 szklanki oleju
  • cukier puder do posypania
  • marmolada
Przygotowanie:

      Wymieszać drożdże, podgrzane mleko, szklankę mąki i 3 łyżki cukru. 
Zostawić na 10 minut do podrośnięcia, po tym czasie dodać resztę składników. 
      Zagnieść ręką i odstawić do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. 
Ciasto podzielić na 4 części, każdą z nich rozwałkować w kształt koła i podzielić na 12 części. 
      Nałożyć marmoladę i zwijać rogaliki - końce rogalików. 
Piec na złoty kolor w 180 stopniach. Polac lukrem.

Ciastka francuskie z marmolada


Skladniki:



  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • Ok. 30 dag marmolady 
Przygotowanie:

    Ciasto rozłożyc na brytfance u pociąć na kwadraty. 
Na środek każdego kwadratu dać łyżeczkę marmolady. 
    Wstawic do nagrzanego (200 st) piekarnika i piec ok. 20 minut.

Rogaliki



Skladniki:



  • 225 g masła o temperaturze pokojowej
  • 100 g (1/2 szklanki) cukru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 25 g (1/4 szklanki) migdałów blanszowanych i posiekanych
  • 210 g (1 i 2/3 szklanki) mąki
  • 1 łyżka cukru pudru do posypania

Przygotowanie:

Ciastka walijskie


Skladniki:



  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • pół szklanki cukru
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół kostki margaryny
  • cukier waniliowy

Przygotowanie:

Wszystkie skladniki wymieszac i dokladnie zagniesc. 
Ciasto podzielic na 2 czesci, rozwalkowac na grubosc 5 minimetrow.
Szklanka wykrawac ciastka.
Smazymy na patelni 3-4 minuty z kazdej strony.

Ciasteczka z dżemem morelowym


SKLADNIKI:



  • 100 g zimnego masła lub margaryny
  • 50 g ciemnobrązowego cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka przyprawy do pierników
  • dżem morelowy do nadzieniapolewa czekoladowa do dekoracji
  • 100 g zmielonych orzechów laskowych
  • 250 g mąki pszennej

PRZYGOTOWANIE:



Sernik - Rosa

Skladniki::



  • CIASTO

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  
  • MASA SEROWA

  • 1 kg sera (w wiaderku)
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • budyń śmietankowy
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
     
  • ROSA

  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru

Przygotowanie:

CIASTO:

Z podanych składników zagnieść ciasto. Schłodzić 1/2 godziny.

MASA SEROWA:

Składniki masy serowej zmiksować. Masa serowa musi byc bardzo rzadka.

ROSA:

Ubić sztywną pianę z białek. Dalej ubijając dodawać stopniowo cukier. Białka ubić podczas pieczenia sernika, przed samym wyłożeniem piany na sernik.

PIECZENIE:

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i włożyć schłodzone ciasto. Na ciasto wylać masę serową i piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni C. 
 
Pod koniec pieczenia wyłożyć pianę ubitą z cukrem i piec jeszcze chwilę. Rosa utworzy sie gdy ciasto będzie zimne.


Sernik ze skórka pomarańczowa



SKLADNIKI:



  • 50 dag sera półtłustego
  • 10 dag masła
  • 10 dag cukru
  • 25 g kaszy manny (prawie 3 płaskie łyżki)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 ml aromatu waniliowego
  • 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 jajka

Przygotowanie:

      Ser zmielić dwukrotnie w maszynce. Żółtka oddzielić od białek. 
Miękkie masło utrzeć z cukrem, żółtkami i aromatem waniliowym na gładką masę. 
      Dodać kaszę mannę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, wymieszać łyżką. 
Następnie stopniowo dodawać zmielony ser cały czas mieszając. Na koniec zmiksować na małych obrotach. 
      Dodać skórkę pomarańczową i wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno i delikatnie wymieszać z serem. 
 
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę serową, wyrównać wierzch i piec 60 - 70 minut w temperaturze 175 stopni C. Sernik wystudzić przy lekko uchylonym piekarniku. Można polać polewą czekoladową. 

sobota, 14 kwietnia 2012

Sernik z truskawkami i bezą




Składniki:

Ciasto kruche:
70g cukru
100g margaryny
200g mąki
1 jajko
szczypta soli

Masa serowa:

750g twarogu zmielonego lub twarożku śmietankowego (Quark)
4 jajka
2 żółtka
200g słodkiej śmietany 30%
200g cukru
80g mąki ziemniaczanej


Beza:

3 białka
100g cukru

Dodatki: 100g czekolady gorzkiej (ewentualnie mlecznej) i około 400g truskawek

Przygotowanie:

Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 min. do lodówki.
     Truskawki odszypułkować, umyć i pokroić na połówki.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć).   
    Dno wykleić kruchym ciastem i podpiec w nagrzanym piekarniku około 15 min. w temperaturze 180°C.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
      Ciasto kruche posmarować rozpuszczoną czekoladą. Na czekoladzie ułożyć połówki truskawek.
Przygotować masę serową. Ser utrzeć z cukrem. Dalej miksując dodać po jednym jajku i żółtku. Dodać śmietanę. Dalej miksując dodać mąkę.
      Masę wlać do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku około  50- 60min. w temperaturze 180°C. 
Pod koniec pieczenia przygotować bezę tzn:  
     Ubić białka na sztywną pianę. 
Pod koniec ubijania dodać cukier i ubijać do rozpuszczenia cukru. Gotową bezę wyłożyć na sernik. Piec dalej kolejne 10- 15min.