Blog kulinarny wypieki wyborne. Tutaj znajdziesz przepisy na ciasta, torty. Znajdują się porady kulinarne. Przepisy są tanie i smaczne. Zapraszam
piątek, 13 kwietnia 2012
SZARLOTKA Z MIGDAŁAMI
SKLADNIKI:
CIASTO;
- 3 szklanki mąki
- szklanka cukru trzcinowego
- kostka margaryny Palmy z Murzynkiem
- 2 jajka
- 2 żółtka
- płaska łyzeczka proszku do pieczenia
MASA JABŁKOWA;
- 2 kg szarych renet
- pół szklanki cukru trzcinowego
- garsc płatków migdałowych
- 1 łyzeczka cynamonu
- pół łyzeczki imbiru
PRZYGOTOWANIE:
Obrane jablka kroimy w drobne plasterki.Następnie delikatnie podgrzewamy je na patelni,aby zmiękły .Dodajemy do nich migdałowe płatki,cynamon,imbir i cukier. Mąkę starannie przesiewamy na stolnicę,dodajemy proszek do pieczenia ,pokrojoną drobno margarynę Palmę z Murzynkiem,2 jajka i 2 zołtka oraz cukier..Zagniatamy ciasto i dzielimy je na 2 równe częsci.
1 rozwałkowaną porcję wykładamy na blachę,pokrywamy ją masą jabłkową i nakrywamy 2 częscią ciasta. Szarlotkę pieczemy 1 godzinę w temp.180 st. Ostudzoną posypujemy cukrem pudrem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz