piątek, 13 kwietnia 2012

SZARLOTKA Z MIGDAŁAMI



SKLADNIKI:


CIASTO;

 - 3 szklanki mąki
 - szklanka cukru trzcinowego
 - kostka margaryny Palmy z Murzynkiem
 - 2 jajka
 - 2 żółtka
 - płaska łyzeczka proszku do pieczenia
 
 MASA JABŁKOWA;


 - 2 kg szarych renet
 - pół szklanki cukru trzcinowego
 - garsc płatków migdałowych
 - 1 łyzeczka cynamonu
 - pół łyzeczki imbiru

PRZYGOTOWANIE:


         Obrane jablka kroimy w drobne plasterki.Następnie delikatnie podgrzewamy je na patelni,aby zmiękły .Dodajemy do nich migdałowe płatki,cynamon,imbir i cukier. Mąkę starannie przesiewamy na stolnicę,dodajemy proszek do pieczenia ,pokrojoną drobno margarynę Palmę z Murzynkiem,2 jajka i 2 zołtka oraz cukier..Zagniatamy ciasto i dzielimy je na 2 równe częsci.
         1 rozwałkowaną porcję wykładamy na blachę,pokrywamy ją masą jabłkową i nakrywamy 2 częscią ciasta. Szarlotkę pieczemy 1 godzinę w temp.180 st. Ostudzoną posypujemy cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz