Składniki:
Kakaowy biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
½ szklanki mąki pszennej
2 czubate łyżki kakao do ciast
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa czekoladowa:
2 ½ szklanki mleka
2 budynie czekoladowe
25 dag margaryny Kasia
4 łyżki cukru
Polewa:
10-12 dag masła
10 dag gorzkiej czekolady (1 tabliczka)
10 dag mlecznej czekolady (1 tabliczka)
Ponadto:
dżem porzeczkowy
40 dag rodzynek
ok. ¾ szklanki wódki
6 jajek
1 szklanka cukru
½ szklanki mąki pszennej
2 czubate łyżki kakao do ciast
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa czekoladowa:
2 ½ szklanki mleka
2 budynie czekoladowe
25 dag margaryny Kasia
4 łyżki cukru
Polewa:
10-12 dag masła
10 dag gorzkiej czekolady (1 tabliczka)
10 dag mlecznej czekolady (1 tabliczka)
Ponadto:
dżem porzeczkowy
40 dag rodzynek
ok. ¾ szklanki wódki
WYKONANIE:
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i ubijać aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i dalej ubijać. Mąkę pszenną wymieszać z kakao do ciast i z proszkiem do pieczenia. Wsypać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać.
Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 180 °C. Po upieczeniu ostudzić i przekroić na połowę.
- 1 szklankę mleka zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić budynie czekoladowe i dokładnie rozmieszać. Wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń. Ostudzić.
Margarynę utrzeć na puszystą masę z cukrem, dalej ucierając dodawać ostudzony budyń czekoladowy. Gotową masę czekoladową podzielić na połowę.
- Do rondelka przełożyć masło, gorzką i mleczną czekoladę. Wszystko razem rozpuścić na małym ogniu i wymieszać łyżką do połączenia się składników. Pozostawić do ostudzenia.
- Rodzynki sparzyć i ostudzić. Następnie przełożyć do miseczki i zalać wódką. Wymieszać i zostawić pod przykryciem (najlepiej na 24 godziny, dlatego warto zalać je wódką dzień wcześniej). Później rodzynki osączyć i do pozostałej wódki dodać np. 2 łyżki przegotowanej zimnej wody i wymieszać.
- Jedną część biszkoptu nasączyć ponczem (wódka z osączonych rodzynek + woda), posmarować dżemem porzeczkowym, rozłożyć połowę masy czekoladowej, na to położyć drugą część biszkoptu, a na niej drugą część masy czekoladowej. Na wierzch rozłożyć rodzynki i polać ostudzoną polewą.
Ciasto włożyć do lodówki do schłodzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz