Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
5 żółtek
szczypta soli
ok. 8 łyżek śmietany 18%
3 łyżki rumu
Dodatkowo:
cukier puder
gęsta konfitura
wiśnie (kandyzowane lub z kompotu)
3 szklanki mąki pszennej
5 żółtek
szczypta soli
ok. 8 łyżek śmietany 18%
3 łyżki rumu
Dodatkowo:
cukier puder
gęsta konfitura
wiśnie (kandyzowane lub z kompotu)
WYKONANIE:
- Mąkę pszenną wsypać do miski.
Dodać żółtka, szczyptę soli, śmietanę i rum.
Razem posiekać, wymieszać i zagnieść ciasto.
Gdy będzie się kleiło dodać jeszcze mąkę pszenną, a gdy będzie twarde dodać śmietanę.
Wyrabiać dość długo ręką, aż ciasto zrobi się gładkie i będzie odchodziło od ręki.
Następnie uderzać wałkiem kuchennym w ciasto przez około 15 minut, aby w cieście pojawiły się pęcherzyki powietrza.
Na koniec ciasto owinąć w aluminiową folię i włożyć do lodówki na około 1-2 godziny.
- Schłodzone ciasto cienko rozwałkować (na grubość około 2 mm) i wycinać krążki w trzech różnych wielkościach (np. szklanką, literatką i kieliszkiem, o średnicach np. 6,5 cm, 5 cm, 3,5 cm).
Każdy krążek naciąć nożem na brzegach.
- Na największy krążek położyć średni krążek, a na nim najmniejszy krążek.
Środek nacisnąć palcem, sklejając krążki ze sobą (można też miejsca sklejenia posmarować białkiem).
Od razu wrzucić na rozgrzany i głęboki tłuszcz najmniejszym krążkiem do spodu garnka.
Smażyć na jasno złoty kolor, następnie delikatnie odwrócić i jeszcze chwilkę smażyć.
Wyjmować i układać na ręczniku papierowym.
- Ostudzone róże karnawałowe posypać cukrem pudrem. Środek każdej róży uzupełnić gęstą konfiturą lub wisienką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz